ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΑΝΝΕΡ

2014-10-24 00:37
«Η δυστυχία διαπαιδαγωγεί, γι` αυτό ας πιούμε σ` αυτήν από τούτο το σπινθηροβόλο κρασί.»

 

"… Είναι πολύ σημαντικό για σένα, όπως και για οποιονδήποτε άλλο, να κερδίσεις όχι μόνο το σεβασμό των συνανθρώπων σου, αλλά ακόμα περισσότερα, γιατί έχεις αρετές που δεν έχουν  οι άλλοι, μόνο που οι αρετές σου είναι υπερβολικά παθιασμένες και απαιτητικές. Δεν πρέπει να ζητάς πολλά, ούτε να πιέζεις τον εαυτό σου με υπερβολικές απαιτήσεις. Αυτό βλάπτει τον άνθρωπο, τον αποστεγνώνει και τον κάνει αναίσθητο, πίστεψε με. Δεν πρέπει να γκρινιάζεις όταν βρίσκεις κάθε ασήμαντο πραγματάκι σε τούτο τον κόσμο διαφορετικό απ`  ότι το φανταζόσουν. Και μην ξεχνάς ότι οι απόψεις και οι προτιμήσεις των άλλων μετρούν το ίδιο με τις δικές σου και ότι οι υπερβολικά καλές προθέσεις φαρμακώνουν την καρδία ενός ανθρώπου περισσότερο από το αντίθετο τους, πράγμα που το δίχως άλλο είναι μεγάλο κακό.

Από ότι φαίνεται διψάς για μεγάλα άλματα. Να κυνηγάς ένα σκοπό με κομμένη την ανάσα μπορεί να είναι διασκεδαστικό μα δεν αξίζει τον κόπο. Άφηνε την κάθε σου μέρα να κάνει το κύκλο της ήσυχα και φυσικά και νιώσε  λίγο πιο περήφανος που έκανες άνετη τη ζωή σου, πράγμα που στο κάτω κάτω είναι βαθιά ανθρώπινο. Έχουμε καθήκον να δείξουμε  στους συνανθρώπους μας πως  να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη, με αξιοπρέπεια και κάποια σοβαρότητα…"

Βιβλίο: Τα αδέλφια Τάννερ - Ρόμπερτ Βάλζερ

"… Πρέπει να σου πω πως έχεις ατίθασο χαραχτήρα, από τη μια στιγμή στην άλλη ξεχειλίζεις από τρυφερότητα, που με τη σειρά της ζητά υπερβολική τρυφερότητα από τους ανθρώπους για να μπορέσει να υπάρξει. Πολλά πράγματα που θα έπρεπε να σε πληγώνουν δεν σε ενοχλούν καθόλου, ωστόσο σε πληγώνουν πράγματα τελείως συνηθισμένα, που προέρχονται από την κοινωνία και τη ζωή. Πρέπει να προσπαθήσεις να γίνεις άνθρωπος ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους κι όλα θα πάνε καλά στη ζωή σου."

σελ. 290-91

 

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΑΝΝΕΡ/ ΕΚΔ. ΡΟΕΣ./ΜΕΤΑΦΡ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ/336 ΣΕΛ.

ΤΟΥ

ΚΑΛΟΥ ΕΛΒΕΤΟΥ  ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΛΣΕΡ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ