SALONIKA, CITY OF GOSTS Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων

2013-12-28 11:20

SALONIKA A CITY OF GOSTS 

Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων

 

Από όλα τα διαβάσματα ξαφνικά μου ήρθε το βιβλιο SALONIKA, CITY OF GOSTS/ του άγγλου ιστορικού Mark_Mazower (1958) για να κλείσω το BOOKEND/BIΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ του 2013, (στην αγγλική  εκδοση του, από το 2007 που τη διάβασα αγκομαχώντας). Μου ήταν τόσο ενδιαφέρον που τα αγγλικά με καθυστερούσαν και γω ήθελα να το ρουφήξω. Μόλις έπεσε στα χέρια μου, δανεική, η ελληνική μετάφραση … τη ξεφλούδισα.

Δυο είναι οι λόγοι που αυτό το βιβλίο με γοητεύσε.

Πρώτον , γιατί ένοιωσα από τις πρώτες του σελίδες ότι κάποιο χέρι τραβούσε ένα πέπλο μπροστά από τα μάτια μου και … επιτέλους έβλεπα, ξεστραβώθηκα…

Δεύτερο  γιατί ο τρόπος γραφής του  Mark_Mazower είναι ανεκδοτολογικός , λογοτεχνικός, γλαφυρός μακριά από στεγνή ακαδημαϊκή ιστοριολαγνεια.

       

Φυσικά τώρα που ξαναγράφω  τις αρχικές σημειώσεις  βρίσκω, στο ιντερνετ (ως  ήταν αναμενόμενο) πως αυτο το πονημα ξεσήκωσε ...  απο μεγάλη αντίδραση και  λυσσώδη πολεμική έως  αρκετά εμπεριστατωμένη και νηφάλια κριτική, λόγω της αποκοτιάς ενός ξένου (άρα ύποπτου?) να διηγηθεί την ιστορία της Οθωμανικής Σαλονίκης ως ένα χωνευτήρι όπου οι Έλληνες ήταν ένα και μάλιστα για μεγάλα διαστήματα δευτερεύον συστατικό.

Ότι και να λένε, υπάρχει κάτι στην αύρα του βιβλίου (π.χ.εδώ) αυτού που ανασταίνει μια πολυφυλετική, κοσμοπολίτικη, μεσαιωνική πολιτεία σαν αμιγώς οθωμανικό δημιούργημα, (γιαυτο και οι αντιδράσεις, αλλά πως θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο αφου οθωμανική ήταν η ιστορία μας για πεντε αιωνες?). 

Αυτό το βιβλίο  με έβαλε στο πειρασμό να ονειρευτώ την  εκδοχή του πως θα ήταν η Σαλονικη στη θέση της Αθήνας ως πρωτεύουσας και την Αθήνα στη θέση της … ψοφοειδούς, κομπλεξικής συμπρωτεύουσας…

Λίγο η τύχη της ιστορίας να είχε παίξει τα ζάρια της αλλιώς!  Γιατί, όπως μας δείχνει ο M.M., σίγουρα η Σαλονίκη ήταν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η φυσική μητρόπολη της νότιας βαλκανικής χερσονήσου και γι αυτό περισσότερο από κάθε άλλη πόλη θα δικαιούταν να  είχε γίνει η νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας!

       

JUN 2007- {28.12.2013}

 by Soni Ke Kala