Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ – ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ

2015-05-14 14:32

Η ΣΚΟΤΕΙNΗ ΠΛΕΥΡΑ -ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ 

 

 

… «Είπε πόση ώρα θα χρειαστεί να περιμένουμε?»

Ο Φοξ κούνησε αρνητικά το κεφάλι του.

«Και τώρα τι κάνουμε?»

«Λέω να πάω σπίτι.»

«Μπορώ να σε πετάξω.»

Ο Φοξ κούνησε και πάλι το κεφάλι του αρνητικά.

«Μου κάνει καλό το περπάτημα. Είμαι σίγουρος πως θες να παίξεις καμιά δυο ώρες.» εκανε μια χειρονομία πάνω από τον υπολογιστή.

«Το αστείο είναι» του είπε ο Μπρεκ «ότι έχει χάσει μέρος της μαγείας του τώρα που ο πραγματικός κόσμος έγινε πιο ενδιαφέρων …»

Σελ.. 444

 

Πιστεύω στον ντεντέκτιβ Ρέμπους, άλλα τώρα θα αλλαξοπιστήσω και θα ακολουθώ τον επιθεωρητή Φοξ.

Κ.Β. 14.05.2015

 

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού στη Μ. Βρετανία Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin), όπου ξεπερνά σε πωλήσεις τον Στίβεν Κινγκ και τον Τζον Γκρίσαμ, μας συστήνει τον νέο επιθεωρητή Μάλκομ Φοξ στο βιβλίο τουΣκοτεινή πλευρά (The Complaints). Κανένας δεν συμπαθεί τους Complaints – τους αστυνομικούς που ερευνούν άλλους αστυνομικούς. Το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας έχει το παρατσούκλι «Σκοτεινή πλευρά» και εκεί εργάζεται ο Μάλκομ Φοξ. Είναι ένας σοβαρός άντρας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Ο πατέρας του είναι σε οίκο ευγηρίας και η αδερφή του έχει μια βασανιστική σχέση. Ο Φοξ αναλαμβάνει μια νέα υπόθεση, τη διερεύνηση του αστυνομικού Τζέιμι Μπρεκ, ο οποίος είναι βουτηγμένος στη βρομιά αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Καθώς ο Φοξ ερευνά, ανακαλύπτει ότι γύρω από τον Μπρεκ υπάρχουν πολλά επικίνδυνα μυστικά, ειδικά ένας βίαιος φόνος.
Με το βιβλίο αυτό ο Ράνκιν αποδεικνύει γιατί είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς αστυνομικού στον κόσμο. Καταιγιστικός ρυθμός και βαθύτερα ηθικά διλήμματα για το σωστό και το λάθος. 
«Ο Ράνκιν είναι μαέστρος σΆ αυτό που κάνει, που για μένα είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο συνδυασμός σκηνικού, πλοκής, χαρακτήρων και θέματος, το οποίο για τον Ράνκιν είναι η ηθική διάσταση των πραγμάτων… Ο Φοξ είναι ένας τόσο ολοκληρωμένος χαρακτήρας, τόσο συναρπαστικός που σίγουρα ελπίζουμε πως θα ξαναδιαβάσουμε περιπέτειά του». 
PD James, The Guardian