ΠΟΥΠΟΥΛΟ ΣΕ ΑΥΓΟ

2021-12-14 15:27

 

Πούπουλο σε Αυγό 

   Ημέρα ανοίξεως, γλαυκή, αιθρία. Στη σάλα του αστικού restaurant Cafeé-Liman της Πόλης με άπλετη  θεά στο Βόσπορο, ο μικρός Ναζίμ κάθεται με την οικογένεια του για πρωινό. Περιμένουν να σερβιριστούν, τα πρωινά στο Cafeé-Liman είναι ονομαστά, ευρωπαϊκή κουζίνα εκλεκτή.

   Ο Nαζίμ παρατηρεί τα πάντα γύρω του. Στο τραπέζι κοντά στο παράθυρο κάθονται μια ευμεγέθης οικογένεια ευρωπαίων. Σαν μέσα από καλειδοσκόπιο ο μικρός Ναζίμ βλέπει ολοκάθαρα ένα υπόλευκο πούπουλο να αιωρείται, άγνωστο πως και πόθεν προερχόμενο. Κατέρχεται νωχελικά, ίπταται πάνω απ` το κεφάλι της τροφαντής, ξένης κυρίας με το δαντελωτό γιακά.

   Όλοι στην αίθουσα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την κάθοδο της αιώρησης.  Το φως του πρωινού υπό γωνία διαυγάζει τα πάντα. Οι φωνές και οι κρότοι του φαγητού καταλαγιάζουν όσο το πούπουλο κατέρχεται ακριβώς πάνω από το πιάτο της κυρίας που ανέμελα σχολιάζει κάτι με ένα νεαρό ομοεθνή της.

   Το πούπουλο απαλά με μια τελευταία χαριτωμένη πιρουέτα προσγειώνεται στο πιάτο της κυρίας, ακριβώς στο κέντρο ενός λαχταριστού αυγού-μάτι που λάμπει σαν τεράστιος πολύτιμος λίθος στο φως της ημέρας.

   Ο μικρός Ναζιμ είναι έτοιμος να φωνάξει, να προειδοποιήσει τη ξένη να μη φάει το αυγό. Διστάζει στιγμιαία, έχει την εντύπωση πως ο χρόνος έχει παγώσει, ότι κάποιος από τους μεγάλους, θα έσωζε τη γυναίκα απ` το να καταπιεί το πούπουλο.

   Όμως, με κατάπληξη βλέπει, το πιρούνι να προσγειώνεται με ένα κομμάτι ψωμί καρφωμένο στην άκρη, να κάνει βουτιά στο κρόκο και το στόμα της, που ξαφνικά φαίνεται τεράστιο, μια καταβόθρα, να to υποδέχεται κουβαλώντας το φτωχό, λευκό πούπουλο.

   Ο Ναζίμ, αίφνης, διαπιστώνει, όχι χωρίς κάποια ντροπή, ότι έχει πλανηθεί ως προς όλο αυτό που καλειδοσκοπικά βίωσε. Κανένας άλλος δεν είδε το πούπουλο, ο χρόνος δεν πάγωσε για κανέναν, πάρα μόνο για αυτόν. Ότι θα είχε γελοιοποιηθεί, αν είχε βάλει τις φωνές για εμποδίσει τη ξένη να φάει το πρωινό της.

   Και με μια ενόχληση, ίσως με θλίψη, είδε το θέμα από τη μεριά του πούπουλου που πάει, φαγώθηκε και βρίσκεται μέσα στη κοιλιά του κύτους, όπως ο φτωχός Ιωνάς.

   Ουδείς αντιλήφθη τίποτα, μάλλον επειδή ήταν τίποτα, και ούτε ο μικρός Ναζίμ είπε κάτι, αλλά αυτή η παράξενη εμπειρία του εντυπώθηκε, δεν τη ξέχασε ποτέ.

   Ίσως γι αυτό το λόγο ο μεγάλος πλέον Ναζίμ Χικμέτ, ο ποιητής, πάντοτε όταν του σερβίριζαν αυγόματι δίσταζε για λίγο, παρατηρώντας τον αέρα πάνω από το πιάτο του, μην τυχόν κάποιο πούπουλο κατήρχετο αιωρούμενο.-

Κ.Β. 7/12/2021

gr.pinterest.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ/Ζωγραφική/ still life/